נפלאות הבישול המרוקאי

הישראלים אינם מוותרים על המאכלים המרוקאיים מבית הוריהם או סביהם, גם מי שאינו ממוצא מרוקאי, מכיר היטב את המאכלים המרוקאיים ואת הבישול המרוקאי. אין משפחה שלא מבשלת מאכלים מרוקאיים שהפכו כבר חלק מהווי של הבישול בישראל. ניתן למצוא מנות עשירות, מוכרות יותר ומוכרות פחות, בקרב מי שאינו גדל על ברכי המטבח המרוקאי. לדוגמא קוסקוס עם בשר וירקות, דג מרוקאי, תבשיל טג'ין, פסטלים, ספינג'ות, ריבות מיוחדות העשויות מפירות או ירקות, כמו ריבת חצילים טעימה להפליא ועוד. מי שמעוניין לדעת יותר וללמוד להכין מאכלים מרוקאיים אותנטיים, יוכל להירשם לסדנת בישול מרוקאית, שמי שמנהל את הסדנא הוא שף או שפית מרוקאית, אשר מכינה את כל המאכלים הנפלאים הללו.

המאפיינים העיקריים של המטבח המרוקאי

כאשר מזכירים את נפלאות הבישול המרוקאי, אי אפשר לפסוח על התבלינים המיוחדים, היות ומטבח זה הוא על טהרת השפעות ברבריות, מוריות, מזרח תיכוניות, אפריקאיות ואפילו יהודיות. חשוב לציין כי המטבח המרוקאי בקרב מי שאינם יהודים והם ילידי מרוקו, שונה מהמאכלים של יהודי מרוקו, כאשר ההבדל הוא גם בכמה סוגי תבשילים וכן בגלל הכשרות. למשל, יהודי מרוקו אינם אוכלים פירות ים, וקיים מאכל ידוע במרוקו, המושתת על פירות ים. מי אינו מודע לעובדה, כי המטבח המרוקאי,  מאופיין בריחות וטעמים מדהימים כמו תבלינים הכוללים: זעפרן, קינמון, כמון, ג'ינג'ר, פלפל אדום, זרעים של אניס, כוסברה, ראס אל חנות, פטרוזיליה, נענע וכמובן זעפרן וכורכום. בארמונות המלוכה, לאורך כל ההיסטוריה, המנות המיוחדות של מלך מרוקו עוצבו ארמונותיו המפוזרים בערים: פס, מקנס, מרקש, ראבאט וטטואן, מה שאפיין את המאכלים המרוקאיים לחלק מהתרבות של מרוקו.

איך פותחים שולחן מרוקאי?

אחד מהמאפיינים הידועים של הבישול המרוקאי, הוא מנות הפתיחה המגיעים בצורת פסיפס של סלטים. ניתן לראות בשולחן המרוקאי: סלטים כמנות פתיחה כמו: זעלוק, סלט מאשווי, סלטה מטבוחה, סלט סלק, סלט בישבש(שומר), סלט חצילים מרוקאי, סלט גזר מרוקאי ועוד. עוד מאכלים מיוחדים שמציע המטבח המרוקאי  הוא מאכלים שיש בהם הרבה שילוב מתוק כגון ברקוק, אשר מורכב מתבלינים, אגוזים ופירות יבשים ומזכיר מן סוג של פאי. האוכל המרוקאי, הוא די בריא, בגלל השילוב של פירות יבשים, ירק ותבלינים טריים. רבים לומדים לבשל מאכלים מרוקאיים מבית אימם או סבתם, כך שניתן יהיה לשמור על המסורת המרוקאית, במיוחד בכל הקשור למטבח. גם באירועים משפחתיים כמו חינה או חתונה, אחד מהתפריטים המוכרים והעשירים שמציע בעל האולם הוא התפריט המרוקאי שרבים מבעלי האירועים בוחרים בו בעיניים עצומות.

קטניות, בשר ועוף מאפים מרוקאיים שיגרו לכם את בלוטות הטעם

מי אינו מכיר את מרק החרירה, שהוא אחד מהמר'ים האהובים עלינו, והוא המרק המסורתי של סעודת המפסקת. חשוב לדעת, כי המטבח המרוקאי, מאופיין בקטניות, בשר, עוף ומיני בצקים מיוחדים הכולל את הלחם המרוקאי, פסטלים, ספינג', מופלטה שמאופיינת בחג המימונה, המציין את סוף חג הפסח לפני אכילת הלחם. גם החמין של המרוקאים הוא החמין הטעים ביותר, ובזה כלם יודו. זה החמין שמאפיין את השבתות הקרות של החורף ,ומבושל כל הלילה  על פלטת שבת, והוא מכיל: בשר, חיטה, תפוחי אדמה, שום, דבש, בצל מקורמל וכמובן ביצים קשות.  למעשה התרבות הקולינרית של העדה המרוקאית, תפסה גם את הישראלים השייכים למוצא האשכנזי, היות ומאכלים מיוחדים וערבים לחיך אלה, כבשו מזה שנים את כל אזרחי ישראל.

הזהות הלאומית של מרוקו מתבטאת בקולינריה העשירה

יש לציין, כי הבישול המרוקאי, שונה בין הערים השונות במרוקו, מה שעושה את המטבח המיוחד הזה לעשיר מאוד. מדובר על תערובת של מטבחים, שונים ודומים בין הערים השונות במרוקו, ויוצרים מן סוג של אמירה ייחודית, כאשר המטבח המרוקאי שהוא עשיר בטירוף, מגדיר את הזהות הלאומית והתרבותית הענפה של העם המרוקאי. אם אתם גם מעוניינים לדעת לבשך מאכלים מרוקאים אותנטיים , אספו כמה שיותר מתכונים ואפילו מומלץ להגיע לסדנת בישול מרוקאית שמי שמנחה את הסדנה, היא טבחית מרוקאית שגדלה על הקולינריה המיוחדת במרוקו. סדנאות הבישול עשויות להיות מעניינות במיוחד, היות  ותרבות של מדינה מסוימת שמשתלבת עם בישול, עשוי להיות מסע מעניין ולמידה מקיפה, על הערים השונות, המנהגים והתרבויות במרוקו וכל ההיסטוריה העשירה שלה.

הבישול המרוקאי
תמונה של נופר זוהר

נופר זוהר

שמי נופר זוהר, שפית ויועצת קולינרית,
מבשלת באופן מקצועי 17 שנים.
אני רוצה להכיר לכם עולם של טעמים,
ריחות, וזכרונות מיוחדים פרטיים שלי.

פוסטים נוספים